aow-gat

AOW-gat? Met de overbruggingsregeling dicht je ‘m

Wat is een AOW-gat?

Sinds 2013 wordt de AOW-leeftijd in stapjes verhoogd naar 68 jaar. Dit kan problemen geven voor de groep mensen die nu gebruik maakt van een prepensioenregeling of partnerpensioen die eindigt bij het bereiken van de leeftijd van 65 jaar. Het prepensioen stopt dan terwijl de AOW nog een paar maanden tot een jaar op zich laat wachten. Dit wordt het AOW-gat genoemd.

Dit betekent dus dat deze groep mensen een behoorlijke periode geen inkomen heeft. Bovendien is er te weinig tijd om iets te regelen (sparen/verzekeren) om dit tekort op te vullen. Om deze mensen financieel te ondersteunen is er een overbruggingsregeling gekomen. Als je voldoet aan de voorwaarden krijg je,totdat je AOW ingaat, een uitkering van de overheid. Op deze manier kom je niet zonder inkomen te zitten, maar een vetpot is het natuurlijk niet.

Voor wie is de overbruggingsregeling?

  • Als je voor 1 juli 2015 al een uitkering ontving uit prepensioen, partnerpensioen of vergelijkbare uitkering. Op de site van de Rijksoverheid staat het complete overzicht met alle uitkeringen waarvoor de overbruggingsregeling geldt.
  • Deze uitkering stopt of lager wordt als je 65 jaar wordt.
  • Als je uitkering lager is dan 200% (300% voor paren) van het wettelijk minimumloon.
  • Als je vermogen lager is dan €25.000 (€50.000 voor paren). Je eigen huis en pensioenvermogen tellen hierbij niet mee.

Wat krijg je?

  • Een uitkering op minimumniveau.
  • Heb je nog ander inkomen, dan gaat dit van de uitkering af. Inkomen uit werk gaat slechts gedeeltelijk van je uitkering af.
  • De overbruggingsuitkering eindigt op 31 december 2022.

Je kunt niet van deze regeling gebruik maken als je prepensioen of vergelijkbare uitkering nog moet ingaan. Dan heb je vaak nog de keuze om langer door te werken om een AOW-gat te voorkomen.

Heb je een AOW-gat maar voldoe je niet aan de voorwaarden van de overbruggingsregeling? Dan kom je misschien in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Er gelden dan wel strengere eisen voor inkomen en vermogen.

 

Interessant? Lees dan ook:
De Pensioenschijf van 5
De 4 beste tips voor een beter pensioen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.