Schenken

Belastingvrij schenken voor de eigen woning

Nog 2 maanden en het nieuwe jaar 2017 begint. Dan mag je bij de aankoop van een woning nog maar 101% van de koopsom meefinancieren in je hypotheek. Dat betekent dus dat je veel eigen geld moet meebrengen als je een woning wilt kopen. Gemiddeld is dit nu al ruim €27.000 en dat wordt straks nog meer. Gelukkig gaat het bedrag voor belastingvrij schenken ook flink omhoog.

Als ouders kinderen vast een voorschot op de erfenis willen geven kan dit belastingvrij als dit geld gebruikt wordt voor aanschaf/onderhoud/aflossing van de eigen woning van het kind. Zo wordt straks erfbelasting bespaard en krijgt het kind nu de mogelijkheid om het droomhuis te kopen.

Schenken, hoe dit werkt nu?

In 2016 mag elk kind in de leeftijd 18 tot 40 jaar éénmalig €53.016 belastingvrij ontvangen van zijn ouders. Van dit bedrag mag €25.449 vrij besteed worden en de rest moet (aantoonbaar) besteed worden aan de eigen woning.

En vanaf 2017?

Vanaf 2017 wordt het belastingvrije bedrag verhoogd naar €100.000 en mag het aan iedereen geschonken worden. Voorwaarde blijft dat het bedrag besteed moet worden aan aankoop/onderhoud/aflossing van de eigen woning. Ook de leeftijdgrens blijft.

Once in a lifetime

Eenmalig betekent dat je maar één keer gebruik kunt maken van de woningschenkvrijstelling.
In 2016 is er alleen vrijstelling als ouders aan een kind schenken. Het gaat om het bedrag wat je ontvangt van je ouders samen (ook als zij gescheiden zijn). Als je een partner hebt, kunnen jullie ook van je schoonouders belastingvrij ontvangen.
In 2017 kun je van iedereen belastingvrij een schenking ontvangen voor je eigen woning. Dan worden schenkende partners als 1 schenker gezien en ontvangende partners als 1 ontvanger. Dus als je opa een bedrag schenkt aan jou en je oma een bedrag aan je partner, dan worden deze twee bedragen bij elkaar opgeteld voor de vrijstelling.

Heb je in 2015 of 2016 al gebruik gemaakt van de eenmalige vrijstelling, dan krijg je in 2017 een aanvullende vrijstelling. Je vrijstelling van €100.000 wordt dan gekort met het bedrag waarvoor je al gebruik hebt gemaakt van de vrijstelling.

Niet vergeten

Om in aanmerking te komen voor de vrijstelling moet je wel Aangifte Schenkbelasting doen bij de Belastingdienst. Dat kan via dit formulier.

 

Schenken is een mooie manier om belastingvrij geld beschikbaar te krijgen voor de eigen woning. Heb je hulp nodig om te ontdekken hoe dit in jouw situatie het meeste voordeel oplevert? In een vrijblijvend eerste gesprek bespreken we de mogelijkheden.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.