bouwsparen

Met bouwsparen sneller je eerste koopwoning

Woningkopers moeten elk jaar meer eigen geld meebrengen bij de aankoop van een woning. Dit jaar kan nog maximaal 100% van de woningwaarde gefinancierd worden in de hypotheek. Gemiddeld zijn de kosten voor de aankoop van een woning €15.000 (belasting, hypotheek, notaris en meer). Dit is vooral voor veel starters een grote drempel om hun eerste huis te kunnen kopen. Om vooral deze groep te helpen zijn er nu plannen voor bouwsparen.

Wat is bouwsparen?

Bouwsparen is fiscaal voordelig sparen voor je woning. Er zijn verschillende varianten mogelijk.
– Je spaart vanuit je brutoloon (net als bij de vroegere spaarloonregeling) waarbij je geen loonbelasting betaalt over je inleg.
– Je spaart vanuit je nettosalaris en ontvangt een bonusrente van de overheid.
– Je gebruikt (een deel) van je opgebouwde pensioengeld.
– Een combi van sparen en lenen waarbij je tegen een lage rente een bedrag mag lenen wat net zo groot is als je gespaarde bedrag.

Wat zijn de voordelen?

Doordat je minder hoeft te lenen om je woning te kopen is je hypotheekschuld lager en zijn ook je maandelijkse hypotheeklasten lager. Dit verlaagt de risico’s en er is meer balans tussen sparen en lenen.
Dit biedt meer kansen op de woningmarkt voor starters én voor doorstromers met een restschuld.

Het voordeel voor de overheid is dat er door de lagere hypotheekschuld ook minder hypotheekrente aftrek is. Met deze besparing kunnen de kosten van het bouwsparen worden betaald.

 

In diverse Europese landen om ons heen is het concept al succesvol gebleken, zoals in Duitsland en Frankrijk. Het wachten is op de politiek om hier een keuze in te maken. Hopelijk hoeven de starters op de woningmarkt hier niet lang meer op te wachten.

 

Interessant? Lees dan ook:
Energiebesparing geeft een hogere hypotheek
Minder hypotheek door je gratis telefoon

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.