deeltijdpensioen

Deeltijdpensioen – alvast een beetje met pensioen

Door alle nieuwsberichten over het opschuiven van de AOW-leeftijd naar 68 jaar (en misschien nog wel later), gaan veel mensen op zoek naar mogelijkheden om toch eerder met pensioen te gaan. Eén van de mogelijkheden is het deeltijdpensioen. Dan werk je minder dagen in de week en laat je alvast een deel van je pensioen uitbetalen. Je gaat alvast een beetje met pensioen.

Voor wie is het?

Het deeltijdpensioen is geschikt voor wie minder wil werken, maar financieel niet veel minder wil.

Als je werk steeds zwaarder wordt maar je pensioendatum is nog niet in zicht, dan kun je je aantal werkdagen per week afbouwen. Zo hou je het wel vol tot de pensioendatum.
Ook als je je werk nog met plezier en gemak doet, kiezen mensen er soms voor om het werk langzaam af te bouwen en meer te genieten van extra vrije tijd. Zo is de overgang van 100% werken naar 100% pensioen niet zo groot.

Wat kost me dat?

Als je minder uren werkt, krijg je ook minder salaris. Om deze daling op te vangen kun je bij de meeste pensioenregelingen het deeltijdpensioen inzetten. Je krijgt dan maandelijks een deel van je pensioen uitbetaald. Bovendien bouw je nog pensioen op over de uren die je wel werkt.

Het pensioen wat je krijgt wanneer je volledig met pensioen gaat wordt op deze manier natuurlijk wel lager. Je opgebouwde pensioen wordt over meer jaren verdeeld, dus per jaar krijg je wat minder. Hoeveel minder is afhankelijk van hoeveel en hoelang je deeltijdpensioen neemt.

Hoe regel je het deeltijdpensioen?

Als je interesse hebt in een deeltijdpensioen overleg dan je mogelijkheden met je werkgever en pensioenuitvoerder. Je werkgever moet natuurlijk wel akkoord gaan dat jij minder uren gaat werken. Hoewel hij dit verzoek alleen kan weigeren als er goede redenen zijn (Wet aanpassing arbeidsduur).

 

Interessant? Lees dan ook:
De 4 beste tips voor een beter pensioen
De Pensioenschijf van 5 – bouw je voldoende pensioen op?

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.