dividendbeleggen

Dividendbeleggen: elk kwartaal inkomen uit je aandelen

Met de lage spaarrentes zijn velen op zoek naar een beter rendement dan de 0,5% op je spaargeld (als je dat al haalt). Aandelen bieden een hoger rendement, maar dat rendement krijg je pas op je bankrekening wanneer je je aandelen verkoopt. En aankopen/verkopen kost geld dus dat wil je ook niet te vaak doen. Een goede manier om geld uit je aandelen te halen zonder ze te verkopen is dividendbeleggen. Deze manier van beleggen zien we dan ook steeds populairder worden.

Wat is dividendbeleggen?

Dividend is een uitkering van een deel van de winst aan de aandeelhouders. Die uitkering wordt maandelijks, per kwartaal of per (half) jaar gedaan. Dividendbeleggers zijn vaak op zoek naar bedrijven die elk jaar wat meer dividend uitkeren. Vooral in Amerika zijn bedrijven te vinden die dividend uitkeren, maar ook in Nederland hebben we deze bedrijven, zoals Shell. Veel bedrijven streven ernaar om elk jaar dividend uit te keren, maar dit lukt niet altijd. Toch zijn er diverse bedrijven die al tientallen jaren achter elkaar een hoger dividend uitkeren. Coca-cola keert al sinds 1893 dividend uit (nee, dit is geen typefout; inderdaad al meer dan 100 jaar). Maar ook hier geldt: resultaten uit het verleden…

Voordelen

  • Elk kwartaal rendement in plaats van pas bij verkoop van de aandelen.
  • Ook bij koersdalingen kun je toch een positief rendement halen.
  • Als je het ontvangen dividend weer investeert in dividendaandelen krijg je het rente-op-rente effect.

Hoe beginnen?

Als je ook meer rendement uit je spaargeld wilt halen met dividendbeleggen en de risico’s beperkt wilt houden, dan kun je het beste kiezen voor een dividend beleggingsfonds. Dan koop je niet de losse aandelen van een bedrijf, waarbij je het risico loopt dat je je hele inleg kwijt bent als het bedrijf failliet gaat. Het fonds bestaat uit een verzameling van bedrijfsaandelen met een dividend uitkering. De fondsbeheerder zorgt ervoor dat de (volgens hem) beste dividendbedrijven in het fonds zitten. Het fonds keert periodiek het dividend naar jou uit.

 

Interessant? Lees dan ook:
https://www.zichtopgeld.nl/groen-beleggen
https://www.zichtopgeld.nl/6-stappen-begint-beleggen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.