echtscheiding pensioen

Echtscheiding – wat moet je regelen voor je pensioen?

Echtscheiding is een emotionele periode. Maar tegelijk ook een periode waarin het belangrijk is je hoofd koel te houden over een aantal zakelijke onderwerpen. Zoals je pensioen. Het lijkt nog ver weg, maar als je het nu niet goed regelt heb je er straks echt financieel last van. En dat is niet nodig.

Verevening

Als jij en/of je ex-partner bij een werkgever pensioen hebt opgebouwd en jullie gaan scheiden (of beëindigen geregistreerd partnerschap) dan treedt de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding in werking. Verevening houdt in dat de ex-partners de helft van elkaars (tijdens het huwelijk) opgebouwde ouderdomspensioen en het hele opgebouwde partnerpensioen krijgen. Deze wet geldt niet voor samenwoners. Als je samenwoonde en wilt verevenen dan heb je toestemming van het pensioenfonds nodig.

Je ex-partner krijgt maandelijks de helft van jouw pensioenbedrag vanaf het moment dat jij met pensioen gaat. Dit kan dit lastig zijn bij grote leeftijdsverschillen. Dan krijgt je de pensioenuitkeringen te vroeg of te laat.
Mocht je ex-partner overlijden vóór jouw pensioendatum dan krijg jij het verevende deel weer terug. Als jij overlijdt dan ontvangt je ex-partner het opgebouwde partnerpensioen (vaak 70% van het ouderdomspensioen).

Conversie

Je kunt binnen de Wet VPS ook kiezen voor conversie. Dan wordt de helft van jouw ouderdomspensioen en het hele opgebouwde partnerpensioen omgezet in een eigen ouderdomspensioen voor je ex-partner. Grote voordeel is dat dit eigen ouderdomspensioen ingaat op de pensioenleeftijd van je ex-partner. Het is dus niet meer gekoppeld aan jouw pensioenleeftijd. Nadeel is dat als je ex-partner vroegtijdig komt te overlijden dat het pensioen niet terugvloeit naar jouw pensioenpot.

Vastleggen

Als je wilt afwijken van de Wet VPS dan moet dit nadrukkelijk vastgelegd worden in het scheidingsconvenant of in een onderling opgestelde schriftelijke overeenkomst. Doe ook op tijd (binnen 2 jaar) melding bij jullie pensioenfondsen, zodat zij jullie verzoek kunnen verwerken. Anders moeten jullie straks zelf maandelijks de helft van de pensioenuitkeringen naar elkaar overmaken.

 

Het is verstandig om jouw persoonlijke situatie bij echtscheiding goed door te laten rekenen voordat je definitieve keuzes maakt. Natuurlijk help ik je hier graag bij.

 

Interessant? Lees dan ook:
Hoeveel partnerpensioen krijgt jouw partner?
Wat moet ik regelen na m’n scheiding?

 

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.