energiebesparing

Energiebesparing geeft een hogere hypotheek

Oudere woningen zijn vaak sfeervolle woningen en daardoor erg gewild. Wat niet gewild is is de hoge energierekening die vaak bij deze woningen hoort. Tijd voor een pakket energiebesparende maatregelen dus: isolatie, HRketel en nu je toch bezig bent ook een set zonnepanelen op het dak. Door de lagere energierekening verdien je je investering weer terug. Goed voor je beurs én voor het milieu. Maar hoe financier je deze energiebesparing het beste?

Subsidie voor energiebesparing

Het mooiste is natuurlijk als je gratis geld krijgt voor je energiebesparing en dat kan via subsidie. Via de Energiesubsidiewijzer kun je snel vinden welke subsidie je in jouw woonplaats kunt krijgen. Maar met subsidie krijg je slechts een deel van de kosten retour. De rest van je investering moet dus ergens vandaan komen.

In je hypotheek

Bij meerdere hypotheekverstrekkers is het mogelijk om een extra bedrag te lening voor energiebesparende maatregelen. Wanneer deze maatregelen voldoen aan de voorwaarden kun je een hypotheek krijgen tot maximaal 106% van de woningwaarde (ipv maximaal 100% zonder energiebesparende maatregelen). En als je woningwaarde gaat stijgen door de energiebesparende maatregelen mag je 106% van die hogere waarde lenen.

Bij het verstrekken van een hypotheek wordt naast de woningwaarde ook gekeken naar je inkomen. Als je een hogere hypotheek krijgt voor energiebesparende maatregelen, heb je voor de eerste €9.000 geen extra inkomen nodig. Met hetzelfde inkomen kun je dan dus een hogere hypotheek krijgen. Je bruto jaarinkomen moet dan wel minimaal €33.000 zijn.

Deze extra ruimte in je hypotheek mag je natuurlijk alleen aan de energiebesparende maatregelen besteden.

Energielening

Als jouw maatregel voor energiebesparing niet bij de 106%-maatregelen zit of je kunt het niet binnen je hypotheek financieren, dan kun je ook een speciale energielening afsluiten. Er zijn verschillende aanbieders van energieleningen, dus kijk goed welke lening jouw energie bespaarmaatregel accepteert en natuurlijk naar de voorwaarden en rentepercentages. Op de Energiesubsidiewijzer vind je naast de subsidies ook een overzicht van de energieleningen die in jouw woonplaats aangeboden worden.

 

Reken in ieder geval goed door wat de terugverdientijd is van diverse manieren voor energiebesparing. En als je ervoor moet lenen neem dan ook de kosten van de lening mee in deze berekening. Daarna is de keus aan jou of je deze investering wil doen, voor je beurs en/of het milieu.

 

Interessant? Lees dan ook:
Starterslening: je eerste koopwoning wél haalbaar
Minder hypotheek door je gratis telefoon

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.