Geld in stenen

Zo haal je je geld uit de stenen

Een heerlijk vrij gevoel: je woning die (bijna) hypotheekvrij is. Je maandlasten zijn flink gedaald en je hoeft je geen zorgen te maken over de hypotheekrente aftrek die steeds lager wordt. Maar naast veel voordelen is er ook een nadeel. Je vermogen zit namelijk vast in de stenen van je huis. Op papier bezit je een paar ton, maar je kunt je boodschappen er niet mee betalen.

En wat dan als je het geld nodig hebt? Een groot bedrag voor een mooie reis of elke maand een klein bedrag om je inkomen aan te vullen. Hoe haal je je geld uit de stenen?

Krediethypotheek

De gemakkelijkste en goedkoopste manier om de waarde in je woning te gebruiken is een krediethypotheek. Dit is een soort doorlopend krediet met je huis als onderpand. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag en afgeloste bedragen kun je weer opnemen. De rente is niet aftrekbaar van de belasting.

Verkopen en kopen

De kinderen zijn de deur uit, het onderhoud van de grote tuin wordt steeds zwaarder, je bent niet meer gebonden aan die ene stad/regio. Een paar van de vele redenen om kleiner en/of goedkoper te gaan wonen. Door je huis te verkopen en een goedkoper huis te kopen krijg je een deel van je vermogen weer vrij. Hou er wel rekening mee dat kopen en verhuizen ook enkele duizenden euro’s kosten.

Verkopen en huren

Je kunt na de verkoop van je woning ook gaan huren. Het grote voordeel is dat je vermogen wat in de stenen zat dan helemaal vrij komt. Het nadeel is dat het vermogen van box 1 (geen belasting) naar box 3 gaat waar je wel belasting moet betalen. Bovendien moet je dan maandelijks huur gaan betalen en krijg je te maken met jaarlijkse huurverhogingen.

Verkopen en terughuren

Wat als je graag in je huidige woning wilt blijven wonen, maar toch het geld uit de stenen nodig hebt? Dan kun je ook kiezen voor terughuren, ook wel verzilveren genoemd. Je verkoopt je huis dan aan een investeerder en je sluit een huurovereenkomst af. Je wordt dus huurder van je eigen woning. Voordeel is dat het onderhoud dan voor de investeerder is.

Er zijn dus diverse mogelijkheden om je geld uit de stenen te krijgen, maar alle drie wel met nadelen. Bekijk dus goed welke manier het beste bij jou past en laat je goed voorlichten.

 

Interessant? Lees dan ook:
De 4 beste tips voor een beter pensioen
De Pensioenschijf van 5

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.