Je hypotheek aflossen: slim of niet?

Doordat de spaarrente zo laag staat wordt er momenteel veel over gesproken en geschreven: je hypotheek aflossen met spaargeld. Is dat nu slim om te doen of juist niet? Zoals zo vaak hangt dat ook nu weer van je persoonlijke situatie af. Er is geen standaard antwoord. Maar met onderstaande overzicht met voor- en nadelen kun je zelf de beste keuze maken.

Voordelen hypotheek aflossen

 • Lagere maandlasten
  Door de aflossing daalt je schuld en betaal je minder rente. Zeker als je inkomen gaat dalen wanneer je met pensioen gaat, is het erg prettig om minder tot geen hypotheeklasten meer te hoeven betalen.
 • Nog lagere maandlasten
  Als je geen NHG hebt, dan heeft je hypotheek zogenaamde risicoklassen. Hoe hoger je lening ten opzichte van de waarde van je woning, hoe hoger je rente. Als je aflost kun je in een lagere risicoklasse komen. Dan daalt, naast je schuld, ook je rentepercentage. Twee keer lagere maandlasten dus.
 • Minder belasting
  Als je aflost verschuif je je vermogen van box 3 (waar je minimaal 0,6% betaalt over je vermogen boven de €30.000) naar box 1 (waarover je geen belasting betaalt).
 • Geen restschuld
  Door het aflossen wordt je schuld steeds kleiner. Als je op een gegeven moment je huis moet verkopen voor een lager bedrag dan wat jij ervoor betaald hebt, blijf je in ieder geval niet met een restschuld zitten. Met een restschuld blijf je betalen voor een huis wat je niet meer hebt. En dat voelt niet fijn.
 • Onafhankelijk
  Wat wel fijn is, is het gevoel van onafhankelijkheid wat je krijgt wanneer jou huis steeds meer van jou wordt en steeds minder van de bank. Wat er financieel ook gebeurt, jij hebt je huis en de lage woonlasten omdat je al veel hebt afgelost. Mocht bijvoorbeeld de hypotheekrente gaan stijgen dan raakt jou dat minder omdat je schuld kleiner is.

Nadelen aflossen

 • Vast in de stenen
  Elke euro die je aflost zet je vast in je woning. Je kunt er geen boodschappen van doen of een nieuwe auto van kopen. Natuurlijk kun je je vermogen ook weer uit je stenen halen, maar dat gaat vaak niet gemakkelijk.
 • Boete
  Als je teveel aflost kun je zelfs een boete krijgen. Kijk daarom goed in je hypotheekvoorwaarden hoeveel jij jaarlijks boetevrij mag aflossen.
 • Bijleenregeling
  Als je van plan bent de komende jaren te gaan verhuizen naar een duurdere woning, dan zorgt aflossen ervoor dat je straks minder hypotheekrente aftrek hebt. Door de Bijleenregeling heb je geen hypotheekrente aftrek meer over het bedrag wat je al hebt afgelost.
 • Spaarhypotheek
  Als je een (bank)spaarhypotheek hebt is het vaak onverstandig om af te lossen. Als aan het einde van de looptijd de spaarpolis meer uitkeert dan de lening, dan betaal je daar flink belasting over.

Veel goede redenen dus om af te lossen, maar kijk ook naar de nadelen. Gebruik in ieder geval alleen geld wat je de komende jaren niet nodig hebt.

 

Interessant? Lees dan ook:
Zo haal je je geld uit de stenen
Korting op je hypotheekrente

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.