reclame mobiel

Minder hypotheek door je gratis telefoon

Een gratis telefoon bij je telefoonabonnement. We zijn dol op gratis, dus deze abonnementen worden veel verkocht. Maar echt gratis is het natuurlijk niet. De prijs voor het toestel zit gewoon verrekend in de maandelijkse termijnen van je abonnement. Dit wordt vanaf mei 2017 gezien als een lening en dan gaat je maximale hypotheek omlaag.

Wat verandert er?

Sinds 1 januari moeten de telefoonproviders de prijs van het toestel verplicht vermelden op hun website en in reclames. Je ziet nu ook welk bedrag je maandelijks betaalt voor je toestel en hoeveel voor je abonnement. Omdat deze ‘gratis’ telefoon dus eigenlijk een soort van lening is, worden telefoons vanaf 1 mei 2017 bij het BKR geregistreerd wanneer het toestel een waarde heeft van minimaal €250. En dan gaat het effect hebben op de hoogte van je maximale hypotheek.

Hoeveel minder hypotheek?

Als je maandelijks slechts €15 voor je toestel betaalt, betekent dit al een daling van €4.000 voor je maximale hypotheek. Bij een maandelijks bedrag van €25 voor je smartphone loopt de daling al op naar €7.000. Hebben jij en je partner ook nog twee kinderen waar jullie het abonnement voor betalen? Dan krijgen jullie door die vier ‘leningen’ (met elkaar slechts €60 per maand) circa €16.000 minder hypotheek.

De BKR-registratie gebeurt alleen bij nieuwe abonnementen vanaf 1 mei 2017. Heb je al een lopend abonnement? Dan heeft dit dus geen invloed op de hoogte van je hypotheek.

Het kan dus zeker de moeite lonen om geen (nieuw) abonnement met gratis telefoon te nemen als je van plan bent om een huis te gaan kopen en hiervoor een maximale hypotheek nodig hebt. Kijk dan ook naar je roodstand bij de bank, je creditcard met betaling in termijnen en je studieschuld. Ook deze schulden verlagen je maximale hypotheek.

 

Interessant? Lees dan ook:
7 tips om te besparen op je nieuwe hypotheek
2017 – dit verandert er voor je hypotheek

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.