NHG overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekering – verplicht bij je hypotheek?

Een nieuw huis kopen is een spannende en leuke periode. De hypotheek die de meesten van ons ervoor nodig hebben is al wat minder leuk. En als je dan ook nog moeten nadenken over de overlijdensrisicoverzekering, wordt het nog minder leuk. Maar wel belangrijk om hier goed over na te denken.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) keert eenmalig een bedrag uit bij het overlijden van de verzekerde persoon. Zo zorg je ervoor dat je nabestaanden niet met een grote hypotheekschuld blijven zitten en direct het huis moeten verkopen. Voor banken is de ORV een extra zekerheid dat ze hun uitgeleende hypotheekgeld terug krijgen als jij overlijdt. Daarom verplichten banken vaak dat je de ORV koppelt (verpandt) aan je hypotheek. De verzekeraar maakt het bedrag dan rechtstreeks over naar de bank.

Wanneer verplicht?

Als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluit moest je vóór 2018 minimaal het bedrag boven de 80% van de woningwaarde verzekeren in de ORV. Sinds 1 januari 2018 is een ORV niet meer verplicht bij een hypotheek met NHG. Maar sommige aanbieders van hypotheken verplichten je wel om een deel van de woningwaarde te verzekeren in een ORV.
Sluit je een hypotheek zonder NHG af dan verschilt de verplichte hoogte van de ORV per aanbieder. Vaak gaat het om een bedrag boven de 50% tot 80% van de woningwaarde, maar bij sommige aanbieders hoef je geen verplichte ORV af te sluiten.

Ook als het niet verplicht is, is het misschien wel verstandig om een (hogere) ORV af te sluiten. Kijk goed naar je persoonlijke situatie en de financiële impact als jij of je partner komt te overlijden.

Waar op letten?

Je kunt kiezen voor een ORV die gedurende de hele looptijd een vast bedrag uitkeert. Maar als je een hypotheek hebt waarbij je schuld steeds kleiner wordt (annuïtaire of lineaire hypotheek) dan kun je ook kiezen voor een ORV die in hetzelfde tempo daalt. De premie van zo’n dalende ORV is lager dan bij een ORV met een gelijkblijvend bedrag.

Ook leeftijd en gezondheid spelen een rol bij de hoogte van de premie. Goed zoeken en vergelijken kan je veel geld besparen.

 

Interessant? Lees dan ook:
Hoeveel partnerpensioen krijgt jouw partner? 
NHG – de belangrijkste voordelen en nadelen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.