Partner in verpleeghuis

Je partner in een verpleeghuis? Zo bespaar je €1.000.

Het is al emotioneel genoeg als je partner opgenomen is in een verpleeghuis. Nog vervelender is het als je ontdekt dat je onnodig teveel betaalt. Soms jarenlang.
Om zulke financiële missers te voorkomen deel ik in deze blog 3 belangrijke tips met je. Als je deze tips volgt bespaar je jaarlijks (ja, elk jaar weer) minimaal €1.000. En sommigen zelfs tot €10.000. Dit is echt teveel geld om zomaar te laten liggen. Lees de tips en kom in actie.

.

Tip 1  –  Vraag alleenstaandeouderenkorting aan

Jullie kunnen beiden de alleenstaandeouderenkorting aanvragen bij je belastingaangifte. In 2018 is dit een belastingbesparing van €423 per persoon, dus €846 voor jullie samen. Ook als je partner pas eind december in het verpleeghuis is opgenomen, krijg je voor dat jaar het hele bedrag.

Je hebt recht op de alleenstaandeouderenkorting als je recht hebt op een alleenstaande AOW. Dat is het geval als je gescheiden woont van je partner. Als je partner in een verpleeghuis woont is dat dus het geval. Je hoeft de alleenstaande AOW niet werkelijk te ontvangen (zie ook tip 3).

Het enige wat je hoeft te doen is bij je belastingaangifte een vinkje te zetten bij de vraag of je recht had op een AOW-uitkering voor alleenstaanden. De Belastingdienst doet de rest.
Dit kun je zelfs nog aanvragen voor de afgelopen 5 belastingjaren (als je partner toen ook al in een verpleeghuis woonde). Dit doe je via een verzoek om ambtshalve vermindering. Klinkt misschien moeilijk, maar is het niet. Gewoon even een briefje naar de Belastingdienst dat je die voorgaande jaren recht had op een AOW-uitkering voor alleenstaanden en dat je alsnog de alleenstaandeouderenkorting wilt ontvangen. Snel verdiend, toch?

.

Tip 2  –  Wijzig woonadres bij de gemeente

Als je partner bij de gemeente nog ingeschreven staat op jouw woonadres, dan betaal je teveel voor diverse gemeentelijke belastingen. Per jaar betaal je dan al snel €200 teveel. Denk hierbij aan: afvalstoffenheffing, rioolheffing, zuiveringsheffing. Voor de hoogte van deze belastingen wordt vaak gekeken naar het aantal bewoners op een woonadres. Zelfs al kun je bewijzen dat je partner in een verpleeghuis woont, dan nog betaal je teveel belasting. De gemeente kijkt namelijk alleen naar de officiële inschrijving.

Hoe kun je dit oplossen? Je kunt bij de gemeente het woonadres van je partner wijzigen naar het adres van het verpleeghuis. Maar dan gaat alle officiële post ook naar het verpleeghuis en niet iedereen heeft er vertrouwen in dat de post dan wel bij de partner aankomt.
Wat je ook kunt doen is het woonadres van je partner bij de gemeente wijzigen naar een briefadres (ook wel postadres genoemd). De officiële post gaat dan gewoon naar jouw woonadres én je partner wordt voor de belastingen niet meer gezien als bewoner van jouw woonadres.

Als je dit hebt geregeld is het slim om even contact op te nemen met je verzekeraar. De premie voor je inboedel- en opstalverzekering is vaak afhankelijk van het aantal bewoners op het woonadres. Mogelijk kan ook jouw premie omlaag.

 

Dus door een vinkje in je belastingaangifte en een adreswijzing bij de gemeente heb je nu ruim €1.000 bespaard.
Zo simpel kan het zijn!
Heb je hier toch nog vragen over dan kun je altijd even contact met me opnemen.

.

 Tip 3  –  Wijzig AOW van gehuwd naar alleenstaand

Deze tip is niet voor iedereen van toepassing. Maar als ie van toepassing is, dan ga je jaarlijks tot €9.000 extra ontvangen. Zeker de moeite waard om naar te kijken dus.

Als de AOW jullie als gehuwden ziet dan krijgen jullie (in 2018) per persoon €762,24 per maand  (excl. vakantiegeld). De alleenstaande AOW bedraagt €1.107,04 per persoon per maand. Als je partner in een verpleeghuis woont mag je de gehuwde AOW omzetten naar een alleenstaande AOW. Hierdoor krijgen jullie samen €689,60 per maand extra. Per jaar is dit een extra bedrag van €8.275,20 (excl. vakantiegeld). Met vakantiegeld erbij kom je boven de €9.000 uit. Erg aantrekkelijk dus, maar reken goed door wat de consequenties zijn van deze omzetting.

Je partner betaalt een eigen bijdrage voor het verpleeghuis. Deze bijdrage is afhankelijk van het inkomen/vermogen en of je partner gehuwde of alleenstaande AOW ontvangt. Het kan zijn dat de eigen bijdrage zoveel hoger wordt dat het voordeel van de hogere AOW weg is.
Ook kan het zijn dat jullie toeslagen lager worden doordat jullie AOW-inkomens hoger worden.
Jullie blijven fiscaal partner en mogen bepaalde inkomens/vermogensbestanddelen onderling verdelen. Dit kan ook weer van invloed zijn op de hoogte van de eigen bijdrage.

Het is dus héél belangrijk om vooraf een zorgvuldige rekensom te maken voordat je besluit om te zetten naar alleenstaande AOW.

Let op! Als je de AOW hebt omgezet van gehuwd naar alleenstaand, kun je dit niet meer terugdraaien.
Kom je er later achter dat het toch niet voordelig is, dan kun je dit niet meer wijzigen.

Reken het vooraf dus heel goed door. Of laat het goed doorrekenen door een specialist.
Je kunt hiervoor altijd even contact met me opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

.

.

Interessant? Lees dan ook:
Zo haal je je geld uit de stenen 
Erfbelasting besparen via je kleinkinderen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.