Studie kind

Hoe help je je kind schuldenvrij door de studie?

Sparen voor de studie van de kinderen. Voor sommigen iets vanzelfsprekends, voor anderen onzin of niet mogelijk. Hoe we zelf tegen geld aan kijken geven we (onbewust) door aan onze kinderen. Als je zelf schulden erg vervelend vindt vind je het waarschijnlijk ook belangrijk om je kind schuldenvrij door de studie te helpen. Maar het kan ook zijn dat je vindt dat je kind zelf moet leren omgaan met geld. Dat hij naast z’n studie een bijbaan kan nemen om z’n studieschuld te beperken.

Wat kost je studerende kind?

Volgens het Nibud is een uitwonende student maandelijks €1.2111 kwijt aan studie, wonen en overige uitgaven. De thuiswoner heeft maandelijkse €540 nodig voor studie en overige uitgaven. En als je twee kinderen hebt verdubbelen deze bedragen.
Als je graag je kind financieel wil ondersteunen tijdens de studie, kun je dit op verschillende manier doen. Maar hoe je het ook wilt aanpakken: begin op tijd.

Sparen of beleggen voor de studie

Als je vanaf de geboorte van je kind maandelijks een bedrag opzij zet, dan spaar je het benodigde bedrag in 18 jaar bij elkaar. Je ontvangt ook 18 jaar lang rente op rente. Dit is de gemakkelijkste manier omdat de maandelijkse inleg laag is. Als je pas later begint zal het maandelijkse bedrag veel hoger moeten zijn, omdat de periode korter is en je veel minder rente (op rente) ontvangt.

Wanneer je begint vroeg begint met het opbouwen van de studiepot is beleggen ook interessant. Het verwachte rendement is veel hoger dan op een spaarrekening. Dus je maandelijkse inleg kan ook veel lager zijn. Bouw het risico in je beleggingen tegen het einde van de looptijd wel af. Als de beurs net instort als het collegegeld betaald moet worden, ben je niet blij.

Huis aflossen

Door actief je hypotheekschuld af te lossen haal je geld van box 3 naar box 1, waar je geen belasting betaalt over je vermogen. Met het verlagen van je hypotheekschuld dalen ook je maandlasten. Met het bedrag wat je hier maandelijks mee bespaart kun je straks een maandelijks bijdragen aan de studiekosten voor je kind. En na de studie van je kind hou je die lekkere lage woonlasten. Ook handig als je pensioen lager is dan je zou willen.

 

Belangrijk is om op tijd de bedenken of en hoeveel je wilt/kunt gaan bijdragen in de studie van je kind. Vervolgens kun je op een site als berekenhet.nl uitrekenen hoeveel geld je dan nu maandelijkse opzij moet zetten. Hoe eerder je hiermee begint, hoe lager het maandbedrag is wat je opzij moet zetten.

 

Interessant? Lees dan ook:
Dé 6 stappen voordat je begint met beleggen
Je hypotheek aflossen: slim of niet?

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.