scheiding

Wat moet ik regelen na m’n scheiding?

Bijna 40% van alle huwelijken eindigt (na gemiddeld 14 jaar) in een scheiding. Er worden dan afspraken gemaakt over de kinderen, de gezamenlijke bezittingen worden verdeeld en de alimentatie wordt vastgesteld. Vervolgens gaat ieder z’n eigen weg. Een belangrijk moment om je financiën op orde te brengen. Waar moet je extra op letten en wat moet je regelen?

Pensioen

Bij de echtscheiding zijn er afspraken gemaakt over het verdelen van het opgebouwde pensioen. Dit kan betekenen dat je nu veel minder pensioen gaat krijgen dan je had verwacht. Belangrijk om deze tekorten op tijd aan te vullen. Hoe langer je wacht, hoe duurder het wordt.

Testament

Niet iets waar je dagelijks bij stil staat, maar wel belangrijk om na je scheiding te bekijken of je aanpassingen wilt in je huidige testament. Bijvoorbeeld als je niet wilt dat je ex een deel van jouw erfenis krijgt.

Belasting

De kinderalimentatie valt buiten de inkomstenbelasting, maar de partneralimentatie niet. De betaler van de partneralimentatie mag deze aftrekken van zijn/haar inkomen in box 1. De ontvanger van de partneralimentatie moet deze opgeven als inkomen in box 1 en betaalt hier dus belasting over. Hier mogen nog wel de kosten die je maakt voor het verkrijgen of behouden van de partneralimentatie vanaf getrokken worden. Hierbij kun je denken aan advocaat- of incassokosten.

Toeslagen

Het kan zijn dat je vóór je scheiding recht had op bepaalde toeslagen, maar nu niet meer. Of misschien heb je nu recht op toeslagen waar je eerder geen recht op had. Belangrijk dus om hier een middagje voor te gaan zitten en de toeslagen op tijd aan te vragen of stop te zetten.

Verzekeringen

Bekijk voor de volgende verzekeringen goed of ze qua dekking en voorwaarden nog bij je nieuwe situatie passen:

  • Zorgverzekering
  • Levensverzekering
  • Inboedelverzekering
  • Aansprakelijkheidsverzekering
  • Autoverzekering (no-claim korting)

Zoals je ziet is er best veel te regelen ná je scheiding. Belangrijk om hier tijd voor te nemen en ervoor te zorgen dat je de juiste keuzes maakt.
Als je hier hulp bij wilt, dan kun je altijd contact met me opnemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik help je graag om weer inzicht en overzicht te krijgen.

 

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.