woonlastenverzekering

Woonlastenverzekering – zin of onzin?

Als je je droomhuis hebt gevonden wil je hier natuurlijk ook blijven wonen als bepaalde zaken even tegen zitten. Zoals je inkomen wat lager wordt door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. De woonlastenverzekering zorgt ervoor dat je je hypotheek kunt doorbetalen als je inkomen wegvalt door ziekte of werkloosheid.

Net als bij alle verzekeringen moet je bij de woonlastenverzekering ook goed bekijken of je ‘m wel nodig hebt. Verzeker alleen die voorvallen die je financieel niet kunt dragen.

Heb je een woonlastenverzekering nodig?

Stel je raakt je baan kwijt. Hoe lang krijg je dan een WW-uitkering en hoe hoog is deze? Is dat voldoende om de hypotheek te kunnen blijven betalen? Heb jij of je partner een mogelijkheid om op korte termijn weer meer inkomen te verkrijgen? Misschien kan je partner extra uren gaan werken of werk jij in een branche waar je weer snel aan het werk komt. Dan is de noodzaak voor een verzekering laag. Zeker als je een financiële buffer hebt waar je een paar maanden mee vooruit kunt.

Kom je door het wegvallen van je inkomen wel snel in de problemen en wil je niet meteen je huis moeten verkopen? Dan is de woonlastenverzekering een mooie manier om extra tijd te winnen om een nieuwe baan te vinden.

Hetzelfde geldt voor arbeidsongeschiktheid. Maak voor jezelf de rekensom wat het effect is op je inkomen. In je eerste jaar van ziek zijn krijg je 100% van je loon doorbetaald. In het tweede jaar zakt dit vaak terug naar 70%. En daarna is je uitkering afhankelijk van je mate van arbeidsongeschiktheid. Hoeveel heb je minimaal nodig om de hypotheek te kunnen blijven betalen? Welke mogelijkheden heb je om je (gezins)inkomen te verhogen?

Waar op letten bij afsluiten?

Als je tot de conclusie komt dat de woonlastenverzekering voor jou echt nodig is, dan is het belangrijk dat je goed naar de verschillende tarieven en voorwaarden kijkt.

  • Hoe hoog is de maandelijkse uitkering?
  • Hoelang ontvang je een uitkering?
  • Vanaf welk percentage arbeidsongeschiktheid keert de verzekering uit?
  • Welke uitsluitingen zijn er?

Goed inzicht in je financiële situatie bij ontslag en ziekte helpt je om de juiste keuzes te maken. Een eigen buffer opbouwen is het voordeligst, maar als dit geen optie voor je is dan is de woonlastenverzekering een alternatief. Kies de verzekering die qua voorwaarden het beste bij jou past.

 

Interessant? Lees dan ook:
Overlijdensrisicoverzekering – verplicht bij je hypotheek?
7 tips om te besparen op je nieuwe hypotheek

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.