Geen aanvullende zorgverzekering meer nodig?

Veel mensen die opgenomen worden in een verpleeghuis hebben nog een aanvullende zorgverzekering lopen. Voordat ze in een verpleeghuis gingen wonen, hadden ze vaak extra zorg nodig, zoals fysiotherapie. Daarom hebben ze zich extra verzekerd. Wanneer je partner wordt opgenomen in een verpleeghuis met de indicatie ‘verblijf en behandeling’ wordt de meeste zorg vergoed vanuit de Wlz (Wet Langdurige Zorg). Een aanvullende zorgverzekering lijkt dan niet meer nodig, maar soms nog wel.

Welke zorgkosten worden vergoed door verpleeghuis?

In de Wlz is vastgelegd welke zorgkosten vergoed worden door het verpleeghuis. Vaak zijn naast de kosten voor behandeling en medicijnen, ook de kosten voor bijvoorbeeld een tandarts gedekt. Maar niet iedere zorginstelling vergoedt dezelfde zorg vanuit de Wlz. Daarom is het belangrijk om vast te stellen welke zorg je partner nodig heeft en of deze kosten door het verpleeghuis worden vergoed. Dit kunt je navragen bij het verpleeghuis.

Zeg je aanvullende zorgverzekering op vóór 1 januari

Als blijkt dat al deze kosten worden vergoed door het verpleeghuis, dan kun je de aanvullende verzekering opzeggen. Bij sommige zorgverzekeraars kan dat per direct, maar bij veel zorgverzekeraars kan dat alleen per 1 januari van het volgende jaar. Let er dan op dat je dit vóór 1 januari doet. Anders zit je er weer een heel jaar aan vast.

Bril zelf betalen

Wat meestal niet wordt vergoed door het verpleeghuis is een bril of gehoorapparaat. Maakt je partner hier gebruik van en verwacht je hier komend jaar kosten voor te maken? Dan is het verstandig om de dekking van de aanvullende verzekering te vergelijken met de jaarpremie die u voor deze verzekering betaalt. Betaal je meer aan premie dan de vergoeding voor de bril/gehoorapparaat (wat vaak het geval is)? Dan kunt je deze kosten beter zelf betalen en de aanvullende verzekering opzeggen.

Kun je de aanvullende verzekering pas per 1 januari van volgend jaar opzeggen? Dan is het misschien verstandig om de bril of het gehoorapparaat nog dit jaar te vervangen. Dan vallen de kosten nog onder de aanvullende verzekering.

Conclusie

Vraag bij het verpleeghuis welke kosten je kunt verwachten die niet onder de Wlz vallen. Bereken vervolgens of het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering meer vergoeding oplevert dan het kost aan premie. Is de premie hoger dan de vergoeding? Zeg dan de aanvullende zorgverzekering op tijd op.

Deel deze pagina:

via whatsapp via de mail

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Bel ons op 058 230 04 44 of stuur een e-mail

Wil je liever teruggebeld worden?