Vergeet de alleenstaande ouderenkorting niet!

Door twee vinkjes te zetten in je belastingaangifte kun je €956 verdienen.
Zo gemakkelijk kan het zijn, maar dan moet je wel weten waar je deze vinkjes moet zetten.

Woont je partner in een verpleeg- of verzorgingshuis en ontvang je AOW? Dan hebben jullie beiden recht op de alleenstaande ouderenkorting. Dit is een korting op je inkomstenbelasting van €478 (in aangifte 2023) per persoon. Voor jullie samen dus €956.

Maar deze korting krijg je niet automatisch. De Belastingdienst weet namelijk niet dat je partner in een verpleeghuis woont. De korting kun je zelf aanvragen bij je belastingaangifte, maar het staat wat verstopt in het aangifteprogramma.

Verstopt

Bij het onderdeel ‘Pensioen en andere uitkeringen’ staat onderaan de vraag ‘Had u in 2023 recht op een AOW-uitkering voor alleenstaanden?’. Hier kies je voor Ja.

Als je partner in een verpleeghuis woont heb je namelijk beiden recht op een ‘AOW voor alleenstaanden’. Ook als je de ‘AOW voor gehuwden’ ontvangt. Het gaat bij de alleenstaande ouderenkorting dus om het ‘recht hebben op’ en niet om het daadwerkelijk ontvangen van de AOW voor alleenstaanden. Het maakt ook niet uit of je gehuwd bent of niet.

Eén dag is genoeg

Je hebt ook recht op de alleenstaande ouderenkorting wanneer je partner pas eind december in het verpleeghuis is komen wonen. Je partner hoeft dus niet een heel jaar in een verpleeghuis te wonen. Eén dag opgenomen is al voldoende om voor de hele korting in aanmerking te komen.

Afgewezen

Wanneer je de alleenstaande ouderenkorting aanvraagt zonder dat je AOW voor alleenstaanden ontvangt, dan krijg je waarschijnlijk een standaard afwijsbrief van de Belastingdienst. De Belastingdienst verstuurt deze standaardbrieven meestal in september/oktober na de aangifte. In deze brief zegt de Belastingdienst dat ze willen afwijken van jullie aangifte omdat jullie geen recht hebben op de AOW voor alleenstaanden. Logisch, want de Belastingdienst weet nog steeds niet dat je partner in een zorginstelling woont. Dat moet je nu gaan bewijzen door een bezwaarschrift met bewijsstukken op te sturen.

Hulp nodig?

Weet je niet goed hoe je een bezwaarschrift moet opstellen of welke bewijsstukken geaccepteerd worden door de Belastingdienst? Wij hebben dit vaker gedaan en kunnen hierbij helpen. Voor vragen of meer informatie hierover kun je contact met ons opnemen.

Deel deze pagina:

via whatsapp via de mail

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Bel ons op 058 230 04 44 of stuur een e-mail

Wil je liever teruggebeld worden?